banier
lijntje lijntje
back
Sijs Carduelis spinus

De Sijs is een regelmatige wintergast in onze tuin. Weliswaar broedt de vogel ook in de Benelux, maar in tamelijk kleine aantallen. In Midden en Noord-Europa echter is dit een heel algemene soort. De winters worden vaak in West-Europa doorgebracht, onder meer in de Benelux. Het Sijsje toont dan weinig angst voor mensen, maar hij is zeer levendig en daarom soms lastig te fotograferen. Op alle foto's staat het mannetje. Het vrouwtje is minder gelig en contrastrijk licht/donker gestreept.

De sijs is een vinkensoort die elk jaar wel een of twee keer in onze tuin opduikt, maar het is nimmer een blijvertje. Door zijn gelige voorkomen met zwarte kapje is hij gemakkelijk te herkennen. Hij komt vaak voor in groepjes die dan vaak bestaan uit Putters, Barmsijsjes en Sijsjes, soms nog aangevuld met andere vinkensoorten.

De sijs is een kleine, gelige vinkensoort van 12 centimeter en met een gewicht van maximaal 12 gram. Het vrouwtje is grijs-groen, met een grijzige, gestreepte borst en een grijzig in plaats van een zwart kapje. Er wordt van april tot juli genesteld, vooral in naaldbomen, waarbij dan 2 broedsels worden grootgebracht. Elk broedsel bestaat uit vier tot zes eieren. De broedtijd is iets minder dan twee weken, de jongen blijven na het uitkomen iets meer dan twee weken op het nest. Typische zaadeter, die vooral verzot is op de zaden van elzen, berken en coniferen. De vogel komt in geheel Europa voor, maar niet in het Hoge Noorden (Midden- en Noord-Scandinavië, Noord-Schotland en Siberië).

Vogelgeluid Vogelgeluid