banier
lijntje lijntje
back
Bonte kraai Corvus cornix

De bonte kraai komt in Nederland maar zelden voor. Alleen in de winter is hij tamelijk gewoon langs de kust en op de Waddeneilanden. Een enkele maal broedt hij zelfs op de Waddeneilanden, maar vaak betreft het dan een hybride: een kruising tussen de zwarte kraai en de bonte kraai. De twee soorten kruisen heel gemakkelijk en de vogels die voortkomen uit zo'n kruising kunnen zich ook weer voortplanten. Daarom heeft men lang gedacht dat het twee ondersoorten zijn van één en dezelfde soort. Die gedachte is losgelaten. Waarschijnlijk zijn de twee soorten ontstaan tijdens de ijstijd. In gedrag en zang zit weinig verschil, al krast de bonte kraai net iets minder irritant dan de zwarte kraai.

De foto's zijn genomen aan de Oostzeekust, waar de vogel 's winters als een soort steltloper zijn kostje pikkend in de bodem van de vloedlijn bijeen scharrelt. De bonte kraaien aan de Oostzeekust zijn duidelijk iets minder schuw dan de zwarte kraaien bij ons.

De meeste kraaiensoorten zijn erg intelligent. Zo gebruiken ze de menselijke activiteiten om aan eten te komen. In Nederland hebben kraaien ontdekt dat je mosselen open kunt krijgen door ze neer te leggen bij een pontje. De auto's die erover heen rijden doen het werk. In Tokio zijn er bomen met harde noten. Soms lukt het zo'n noot open te krijgen door hem van grote hoogte op een harde ondergrond te laten vallen. Maar dat werkt lang niet altijd. En dus zijn er kraaien die de noten tussen auto's neergooien die door er over heen te rijden de noten pletten. Maar dat is gevaarlijk: je kunt zelf als kraai ook geplet worden. En dus leggen ze de noten neer bij een zebrapad met verkeerslichten. Het verkeerslichtmannetje wordt groen, de auto's stoppen en de kraai kan veilig de inhoud van de noot verorberen.

Vogelgeluid Vogelgeluid