banier
lijntje lijntje
back
Bruin Zandoogje Maniola jurtina

Daarmee hebben we nog niet alle bruine gevallen in onze tuin gehad. Ook komt er regelmatig het bruine zandoogje. Dat is een vlinder die je veel in en langs het bos ziet. Net als het bont zandoogje is hij vrij bruinig en zal daarom lang niet iedereen opvallen. Van deze vlinder zien we er vaak drie of vier tegelijk. De bovenkant van de vleugels is bij de mannetjes veel donkerder dan bij de vrouwtjes, terwijl het contrast op de onderkant van de vleugels bij vrouwtjes veel groter is dan bij mannetjes. Ook is de oogvlek bij vrouwtjes vaak veel beter ontwikkeld dan bij mannetjes, zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van de voorvleugel. Daarom is het linkerdier waarschijnlijk een mannetje en het rechterdier duidelijk een vrouwtje.
Het bruine zandoogje lijkt erg veel op het mooiere oranje zandoogje. Die laatste hebben we nog nooit in onze tuin gehad. In sommige boeken en op sommige websites wordt als verschil tussen beide soorten aangegeven dat het oranje zandoogje altijd twee witte stippen heeft in de zwarte oogvlek en het bruine zandoogje altijd maar één. Toen we in de zomer van 2002 het diertje op de vierde foto van boven hiernaast bekeken dachten we dan ook met een oranje zandoogje te maken te hebben. Het dier heeft immers een prachtig dubbel oog! Helaas wezen Albert de Wilde en Tim Cowles ons terecht: dubbelogige bruine zandoogjes zijn weliswaar vrij zeldzaam, maar ze komen voor! Het verschil tussen beide soorten is dan ook beter te zien op de onderkant van de achtervleugels: het bruine zandoogje heeft daar geen oogvlekken, het oranje zandoogje wel!
Het bruine zandoogje is in de gehele Benulx een zeer veel voorkomende soort die vliegt van mei tot in september, al wordt een echte piek gezien in juli en augustus. Ook is de vlinder een gewone soort in de rest van Europa (met uitzondering van de noordelijke delen van Scandinavië) en in delen van Centraal Azië. Met een spanwijdte tot 48 mm duidelijk groter dan de twee voorgaande soorten. De rups is groen, leeft van verschillende grassen en overwintert. De poppen zijn wat kleur betreft heel erg variabel: groene, bruine, rode en zelfs paarse poppen zijn gevonden.