banier
lijntje lijntje
back
Ruwe Pissebed Porcellio scaber

Vaak vind je meerdere soorten pissebedden op één plek. Naast de lichtjes glimmende en altijd iets gevlekte kelderpissebed huist op dezelfde plekjes ook vaak de ruwe pissebed, ook wel gewone pissebed genoemd. Deze is bijna altijd donkergrijs, ook al komen andere kleurtjes, zoals gelig, rozig of zelfs helblauw ook voor. De helblauwe exemplaren zijn ziek, net als blauwe kelderpissebedden. De schaal van de ruwe pissebed glinstert echter nooit en altijd is deze voorzien van kleine bobbeltjes die het dier een ruw uiterlijk geven. Zoals bij alle pissebedden worden de eitjes door het vrouwtje op het lichaam in een soort broedbuideltje meegedragen.

De ruwe pissebed lijkt vaak sterk op de kelderpissebed pissebed. Die heeft als volwassen dier altijd wat vlekjes op het lijf. Bovendien is de kelderpissebed net iets groter, altijd gladder en glimt hij iets. De ruwe pissebed is altijd asgrauw met soms een andere kleur die iets door het grijs heen komt. Beide dieren hebben dezelfde levenswijze en beide kunnen op dezelfde plekken worden aangetroffen, vaak in elkaars gezelschap.

Op de onderste foto beide soorten bij elkaar. Het dier bovenin de foto is een kelderpissebed. Hij glimt een beetje en heeft minder bobbels dan beide dieren onderin. Dat zijn dan ook allebei wat merkwaardig gekleurde ruwe pissebedden: ze glimmen niet en hebben duidelijke bobbels op de schaal. Let ook op de hoeken aan het eind van de segmenten. Bijna rond bij de kelderpissebed en scherp naar achteren gehoekt bij de ruwe pissebed.