banier
lijntje lijntje
back
Schaakbordlieveheersbeestje Propylea quatuordecimpunctata

Dit is één van die lieveheersbeestjes waarbij de vlekken een vierkantige of hoekige vorm hebben. Hij heet het ook wel het veertienstippelig lieveheersbeestje, maar vaak zijn een paar vlekken samengevloeid tot een wat groter, meestal hoekig geheel. Omdat ook de basiskleur sterk variabel is, soms wittig, soms vaal geel, soms heldergeel en soms zwart, is dit een behoorlijk variabel beestje. Ook het aantal zwarte uitlopers op het halsschild varieert, maar meestal is het wit van kleur. Met een lengte van 4 tot 6 mm een redelijk grotere soort. Vooral langs bosranden en in weilanden een gewone soort. De larven eten uitsluitend bladluizen. De volwassen kever kan wel 2 jaar oud worden.

In 1996 is het schaakbordlieveheersbeestje voor het eerst gezien in een aardappelveld in de Verenigde Staten. Daar zijn ze er niet zo blij mee, want het diertje plant zich snel voort, net als het Aziatische lieveheersbeestje dat een jaar eerder Amerika bereikte. Men is bang dat deze twee soorten zich zullen handhaven ten koste van inheemse soorten. Eenzelfde angst leeft bij ons ten aanzien van het Aziatische lieveheersbeestje ook. De larve van het schaakbordlieveheersbeestje is nou niet echt een schoonheid. Toch herken je meteen de typische lieveheersbeestjesvorm. Zoals de meeste larven van lieveheersbeestjes is ook deze erg actief, kan goed lopen en erg mobiel. Deze larven kun je in de handel kopen, want ze worden gebruikt voor bladluisbestrijding in diverse gewassen. Op de foto een nog erg jong exemplaar.

De wetenschappelijke naam wordt ook vaak afgekort tot Propylea 14-punctata. In het Nederlands wordt deze soort ook het veertienstippelig lieveheersbeestje genoemd, en dat wordt ook wel geschreven als 14-stippelig lieveheersbeestje.