banier
lijntje lijntje
back
Broodkever Stegobium paniceum

De broodkever is een heel erg klein kevertje dat niet langer wordt dan 2 tot 3 mm. Hij is bruin, geheel bedekt met lichtbruine haartjes. Opvallend zijn de knotsvormige antennes. Deze zijn in het begin dun en draadvormig, maar eindigen in drie veel dikkere segmenten. De dekschilden hebben in de lengte groeven. Hij lijkt heel veel op zijn neefje de tabakskever. Ook die is helemaal bruin. Maar zijn dekschilden zijn geheel glad en de voelsprieten zijn langer, overal even dik en gezaagd. Volwassen broodkevers kunnen goed vliegen. Ze eten niet, maar teren op de vetreserves die ze als larve hebben aangelegd.

De larven zijn wit en behaard. Na het uitkomen kunnen ze wel een week overleven zonder voedsel. Ze eten bijna alles: leer, haar, gedroogd voedsel, specerijen, honden- en kattenbrokjes, pasta, rijst en zelfs geneesmiddelen. Een wijfje legt niet minder dan 75 eieren! En dan gaat het snel. Onder ideale condities (zo'n 30 graden celsius) duurt de hele levenscyslus (ei-larve-pop-kever) ongeveer 1 maand. Bij lagere temperaturen duurt het allemaal langer. De broodkever stamt oorspronkelijk uit de tropische en subtropische gedeelten van onze planeet. Hij houdt van warmte. Als de temperatuur zakt onder de 15 graden celsius ontwikkelt de kever zich helemaal niet meer en gaat in een soort winterslaap.

Ongewild heeft de mens deze soort over de gehele wereld verspreid. In Europa en Noord-Amerika treffen we de broodkever vooral binnenshuis aan. En daar kan hij een ware plaag worden. Door goederen goed te verpakken kun je de meeste insecten weren. Maar de broodkever behoort tot de houtwormen. Hij boort zich dan ook gemakkelijk door vele verpakkingsmaterialen heen: hout, papier, plastic, karton. En dat maakt dat hij gemakkelijk nieuwe plekken vindt om te leven. En omdat hij ook nog eens heel erg klein is, kan het lang duren voordat hij ontdekt wordt. Vandaag de dag een gewone soort over de gehele wereld.