banier
lijntje lijntje

Spinachtigen (Arachnida)

Alle kleinere beestjes met 6 pootjes worden tot de insecten gerekend, alle kleinere beestjes met 8 pootjes gooien we meestal voor het gemak op één hoop als zijnde spinachtigen. Maar spinachtigen hebben helemaal niet zo veel met elkaar gemeen. Maar in de praktijk werkt dit wel zo gemakkelijk. Tot de spinachtigen behoren zeer bekende dieren, zoals de spinnen zelf, de hooiwagens, de schorpioenen en de teken. Spinnen hebben een lichaam dat uit drie delen is opgebouwd, net als het lichaam van de insecten: kop, borststuk en achterlijf. Kop en borststuk echter zijn met elkaar vergroeid tot slechts één zichtbaar lichaamsdeel, cephalothorax genaamd. Een teek bestaat uit twee delen: kop en achterlijf. Hooiwagens bestaan in hun geheel uit één stuk. Hieruit kun je al afleiden dat de dieren helemaal niet zo nauw verwant zijn als de algemene invalshoek doet vermoeden. En zelfs die 8 pootjes zijn er niet altijd. De mijten worden met maar drie paar poten geboren. Het vierde paar komt er pas na de eerste vervelling bij. In Nederland komen heel veel soorten spinnen voor. Ook mijtensoorten zijn er veel, al tref je ze maar zelden aan, omdat ze allemaal parasitair leven op vogels en zoogdieren, maar ook wel op insecten. Het aantal soorten hooiwagens is veel geringer. En van de pseudoschorpioenen komen bij ons maar zo'n 15 soorten voor. Veel spinnen en hooiwagens zijn redelijk groot, mijten en vooral pseudoschorpioenen zijn erg klein, tot voor het blote oog zelfs onzichtbaar.


Foto van een spin in of rond huis
Spinnen in en rond de woning Araneae

Op deze site is het gedeelte over de echte spinnen gesplitst in twee pagina's. Op deze pagina vind je spinnen die in, op of vlakbij huis wonen. Een tweede pagina gaat over spinnen die in de tuin leven. De twee bladzijden hebben natuurlijk een zekere overlap. dieren houden zich zelden aan door de mens bedachte regels. Toch vind je de meeste soorten op deze pagina nooit ver van woning of schuur.

Klik hier voor onze huisspinnen.


Foto van een spin in de tuin
Spinnen in de tuin Araneae

De hier behandelde spinnen vind je vooral in de tuin. Ze kunnen natuurlijk wel eens op een muur zitten, maar ze doen dat niet vaak. Overigens komen veel van deze spinnen ook in de vrije natuur voor; de meeste zijn niet uitsluitend in tuinen te vinden.

Klik hier voor onze tuinspinnen.


Foto van een spin in de tuin
Mijten en teken Acarina

Mijten en teken zijn zonder uitzondering heel kleine beestjes. Veel mijten zijn zonder microscoop niet eens te zien. Een aantal mijtensoorten veroorzaken ziektes bij plant of dier. Veel gallen op planten worden door mijten veroorzaakt. En heel veel mensen zijn allergisch voor de huismijt. Teken zuigen meestal bloed bij andere dieren. Op die manier kunnen ze heel gevaarlijke ziekten veroorzaken, zelfs bij mensen. Een beruchte en veel bij mensen voorkomende ziekte die door teken wordt overgebracht is de ziekte van Lyme.

Klik hier voor mijten en teken.


Foto van een hooiwagen in de tuin
Hooiwagens Opiliones

Hooiwagens vinden we veel bij bebouwing en in tuinen. Bijna iedereen herkent ze meteen: een klein rond lichaampje tussen enorm lange, dunne pootjes. Hooiwagens kunnen geen kwaad in de tuin, want ze jagen op andere kleine diertjes, zoals insecten. Er bestaan ook hooiwagens met veel kortere poten en deze kunnen lastig te herkennen zijn.

Klik hier voor onze hooiwagensoorten.


Foto van een hooiwagen in de tuin
Pseudoschorpioenen Pseudoscorpiones

De enge schorpioen op de foto is een pseudoschorpioen. En oh ja, hij komt in elke Nederlandse tuin voor. Voor mensen echter is hij geheel ongevaarlijk. Hij is kleiner dan een teek en zijn schaartjes kunnen de menselijke huid helemaal niet doorboren. Maar voor kleine insecten en springstaarten is het een levensgevaarlijke rover. Deze bruine behoort tot de moschorpioentjes en we vinden hem en zijn neefjes inderdaad veel in mos.

Klik hier voor onze pseudoschorpioenen.


Bovenkant pagina

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 11-12-2016.
© (2000 - 2024) www.gardensafari.nl (Hans Arentsen) Als u een foto wilt gebruiken, mail mij dan (hans@gardensafari.nl).