banier
lijntje lijntje

Vliegen en muggen (Diptera)

Vliegen en muggen zijn eigenlijk best wel bijzondere insecten. Ze hebben namelijk maar één paar vleugels en worden daarom tweevleugeligen genoemd. Maar met die twee vleugeltjes kunnen ze wel fantastisch vliegen. Het tweede paar is verworden tot een soort kleine haltertjes, die tijdens de vlucht worden gebruikt om te balanceren. Er zijn wereldwijd zo'n 120.000 soorten bekend, waaronder het beste 'huisdier' van de mens: de huisvlieg. Men vermoedt echter dat er nog veel meer soorten bestaan (misschien wel een miljoen). Vliegen kennen een zogenaamde volledige metamorfose, dat wil zeggen ze doorlopen alle stadia: ei, larve, pop en imago, waarbij de larve en het volwassen dier in het geheel niet op elkaar lijken. De larven van veel vliegen noemen we made. Ze hebben geen pootjes, geen antennes en doen sterk aan kleine, wittige wormpjes denken. De larves van langpootmuggen noemen we emelten. De larven van de bijvliegen zijn rattestaarten. Het diertje leeft in sterk vervuild water, ja zelfs in gier, en heeft aan het achterlijf een lange "staart". Die houdt hij boven het water uit en haalt er lucht door naar binnen.


Foto van een mug
Muggen, langpoten en rouwvliegen Nematocera

Muggen zijn primitieve vliegen, die daarom tot een aparte onderorde van de vliegen worden gerekend. In tegenstelling tot vliegen hebben muggen tamelijke lange en erg dunne antennes. Bij mannetjes kunnen de antennes er echter als plumeau's uitzien. Niet alle soorten zien er uit als typische muggen. De langpoten zijn erg groot en de rouwvliegen zien er uit als gewone vliegen. Een aantal muggensoorten zijn echte en soms gevaarlijke plaaggeesten van de mens, zoals de malariamug (of muskiet). Maar ook knokkelkoorts and gele koorts worden door muggen overgedragen.

Klik hier om een soort te zoeken.


Foto van een roofvlieg
Roofvliegen, dansvliegen en viltvliegen Diverse families

Roofvliegen, dansvliegen en viltvliegen hebben weinig verwantschap met elkaar, maar we behandelen ze hier toch bij elkaar. Ze lijken namelijk veel op elkaar en gedragen zich bijna allemaal hetzelfde. De meeste zijn tamelijk groot, slank en langgerekt. Alle soorten maken jacht op andere insecten, vooral andere vliegen, die meestal in de vlucht worden gegrepen. De vliegen komen algemeen voor, zowel in tuinen en parken als in bossen. Ze zijn gemakkelijk te bekijken, want ze blijven vaak vrij rustig zitten als je ze benadert. Een aantal dansvliegen hebben een enorme snuit, maar zijn desondanks ongevaarlijk voor de mens.

Klik hier om een soort te zoeken.


Foto van een Zweefvlieg
Zweefvliegen Syrphidae

Zweefvliegen kunnen geweldig goed vliegen. Ze kunnen stilstaan in de lucht, maar ook achterwaarts en zijwaarts vliegen. In de zomer duiken heel veel soorten op in de tuin om bloemen te bezoeken. Je ziet ze vaak midden tussen de vlinders en hommels. Veel soorten lijken iets op wespen (zwart met een witte of gele tekening). Maar ook de bruine, wat saaie bijvliegen behoren tot de zweefvliegen. Ze zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. Vaak moet je letten op erg kleine details. Je kunt de beestjes echter gerust even in de hand houden, want ze kunnen mensen bijten noch steken.

Klik hier om een soort te zoeken.


Foto van een huisvlieg
Huisvliegen en verwanten Diverse families

Voor veel mensen zijn huisvliegen hèt voorbeeld van vliegen. Kenmerkend is het vaak plompe en ronde lichaam. Er zijn flink wat vliegenfamilies met vliegen die er zo uitzien. En in veel families vinden we talloze sterk op elkaar gelijkende soorten. In sommige gevallen is het al heel moeilijk om te zien tot welke familie de vlieg nu eigenlijk behoort. Vleesvliegen, huisvliegen, bromvliegen en bloemenvliegen, ze behoren allemaal tot deze groep.

Klik hier om een soort te zoeken.


Foto van een vlieg
Overige vliegen Diverse families

Hier een ratjetoe van vliegen die we niet eerder hebben behandeld. Ze lijken vaak niet op elkaar en zijn ook nauwelijks aan elkaar verwant. Zo lijken blaaskopvliegen heel erg op wespen (ze hebben zelfs de wespentaille!), maar lijken veel slankpootvliegen sterk op muggen. De sluipvliegen vormen een grote familie van middelgrote tot zeer grote en vaak sterk behaarde vliegen. De wapenvliegen daarentegen zien er kaal uit, maar hebben mooie metallic kleuren. De dazen hebben prachtige ogen, maar kunnen zeer gemeen bijten.

Klik hier om een soort te zoeken.


Bovenkant pagina

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 11-12-2016.
© (2000 - 2024) www.gardensafari.nl (Hans Arentsen) Als u een foto wilt gebruiken, mail mij dan (hans@gardensafari.nl).