banier
lijntje lijntje

Zoogdieren

Op dit moment zijn de zoogdieren de hoogst ontwikkelde levensvorm op aarde. Zelfs de mens is een zoogdier. Het zijn warmbloedige dieren met een inwendig skelet van botten verpakt in huid. Die huid is in meer of mindere mate behaard. Met uitzondering van een zeer kleine groep primitieve zoogdieren, zoals het vogelbekdier, baren zoogdieren min of meer volledig ontwikkelde jongen. Na de geboorte leven die enige tijd van moedermelk. Die moedermelk wordt geproduceerd door klieren, de zogenaamde mamma's en daar is de hele groep naar genoemd. Zoogdieren hebben zo'n beetje de gehele aarde veroverd: de meeste zijn bodembewoners, maar sommige kunnen ook heel goed in bomen of op rotsen klimmen. De meeste kunnen zwemmen en er zijn er zelfs een paar die geheel van het water afhankelijk zijn. Hun poten hebben ze ingeruild voor vinnen. Maar ondanks het feit dat ze zo succesvol zijn, zijn er maar een paar die goed kunnen vliegen (vleermuizen). Vliegende honden en vliegende eekhoorns kunnen wel lange glijvluchten maken, maar echt vliegen kunnen ze niet.

Sommige zoogdieren zijn erg klein, zoals spitsmuizen en muizen, terwijl andere gigantisch groot kunnen worden. Een blauwe vinvis kan meer dan 30 meter lang zijn. In een gemiddeld tuintje vind je echter niet zo heel veel soorten, afgezien van huisdieren dan. Het meest komen de insecteneters voor, primitieve zoogdiertjes die leven van insecten, wormen en pissebedden.


foto Eekhoorn
Eekhoorn Sciurus vulgaris

De acrobaat in menig tuin: de eekhoorn. meer...


foto huisspitsmuis
Huisspitsmuis Crocidura russula

De huisspitsmuis is net als de egel een nachtdier, alleen maakt hij niet zoveel kabaal. Daarom wordt hij maar weinig gezien. meer...


foto Egel
Egel Erinaceus europaeus

Van alle wilde zoogdieren het vaakst in de tuin te zien: de egel. meer...


foto Konijn
Konijn Oryctolagus cuniculus

Het konijn is een grappig beestje, maar niemand wil hem in de tuin hebben. meer...


Bovenkant pagina

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 11-12-2016.
© (2000 - 2024) www.gardensafari.nl (Hans Arentsen) Als u een foto wilt gebruiken, mail mij dan (hans@gardensafari.nl).